Blog > Komentarze do wpisu
Deser lodowy z owocami i bitą śmietaną
Kiedy Dudley dowiedział się, że Harry także ma iść na urodzinową wycieczkę, wybuchnął płaczem. Ciotka Petunia nabrała się na jego łzy i zapewniła syna, że nie pozwoli, by Harry zepsuł ten wyjatkowy dzień. (Gdyby tylko wiedziała!) Jednak zanim doszło do jakichkolwiek dziwnych wydarzeń, Harry dostał szansę rozkoszowania się smakiem deseru lodowego Dudleya, który pozwolono mu zjeść, gdy kuzynowi nie spodobało się, że jego porcja zawiera za mało lodów. (Harry Potter i kamień filozoficzny, rozdział 2)

Ten wspaniały deser został po raz pierwszy zauważony w Stanach w latach 30. ubiegłego wieku, jednak zamiast stać się wielkim sukcesem twórcy na Nowym Kontynencie, dostał się do Anglii, gdzie od razu się w nim zakochano. Skąd wziął swą dziwną nazwę (knickerbocker glory)? Niektórzy uważają, że warstwy lodów, galaretki, kremu, owoców i bitej smietany przypominają spodnie w paski (knicker-bockers). Inny trop prowadzi do Nowego Jorku: jego mieszkańców nazywano właśnie knickerbockers.

 

 

Składniki

2 szklanki kremu (przepis niżej)

bita śmietana (przepis niżej)

2 szklanki galaretki

pokrojone prażone orzechy (na przykład orzechy ziemne)

2 szklanki pokorojonych świeżych owoców (na przykład brzoskwiń albo jagód)

około pół litra lodów waniliowych

polewa czekoladowa

 

1. Przygotuj krem, bitą smietanę i galaretkę, upraż i pokrój orzechy.

2. Umyj i pokrój owoce.

3. Przygotuj sześć wysokich pucharków lodowych. Nałóż na dno każdego trochę lodów (w sumie około 250 mililitrów). Dodaj po równo owoców (w sumie szklankę). Następnie połóż galaretkę (w sumie szklankę), a na nią krem. Nałóż kolejne warstwy pozostałych lodów, owoców, galaretki i kremu.

4. Na koniec dodaj bitej śmietany, orzechów i polewę czekoladową.

 

 

Krem

 

Składniki

¼ szklanki granulowanego cukru

3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej

¼ łyżeczki soli

1 szklanka pełnego mleka i ½ szklanki śmietanki (lub 1 i ½ szklanki pełnego mleka)

3 duże żółtka

1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

 

Bita śmietana

 

Składniki

1 szklanka śmietanki

3 łyżki stołowe cukru pudru

1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

 

1. Wymieszaj 2 łyżki stołowe cukru z mąką kukurydzianą i solą w małym, żeliwnym garnku. Dodaj mleko oraz śmietankę i mieszaj do rozpuszczenia mąki. W oddzielnej misce ubij żółtka z pozostałymi 2 łyżkami cukru.

2. Zawartość pierwszego garnka gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć i pojawią się bąbelki. Zmniejsz ogień. Dodaj ½ szklanki (bez studzenia) do żółtek, ciągle ubijając, następnie wlej wszystko z powrotem do garnka, mieszając przez cały czas.

3. Zwiększ ogień. Gotuj, mieszając ciągle, ale bardzo delikatnie, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy.

4. Przepuść krem przez sitko (możesz pomagać sobie gumową szpatułką; pozbędziesz się grudek). Przykryj go przeźroczystą folią, żeby nie zrobił się kożuszek i wstaw do lodówki. Do śmietanki dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i miksuj, aż będzie bardzo sztywna.

 

Smacznego!

niedziela, 04 września 2011, apricotka